Dulceata de gutui II

  • Vizualizari
    3.068

In mod normal, la dulceturi, se pun cantitati egale de fructe si zahar, dar am zis sa incerc si aceasta varianta cu zahar mai putin. Dulceata a iesit foarte buna, nici prea dulce, dar nici acra. Are aroma intensa de gutui, dar si una subtila de vanilie. Sper sa incercati si voi reteta si sa fie si pe gustul vostru.





Daca probati reteta mea de Dulceata de gutui sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.

 

Ingrediente:

  • 2 kg gutui fara coaja si cotor
  • 1 kg zahar
  • 500 ml apa
  • zeama de la doua lamai
  • o pastaie de vanilie (optional)

 




 

Mod de preparare:

Prima data spalam si clatim bine borcanele in care vom pune dulceata si capacele acestoara, apoi le sterilizam(uscam) 15-20 de minute in cuptor. Procedeul de sterilizare a borcanelor il gasiti aici. Eu am folosit 8 borcane de 370 ml, doua dintre ele nu au rezistat pana la poza finala😄.
Spalam bine gutuile, le lasam putin la scurs, apoi le stergem. Taiem gutuile in sferturi, le curatam de coaja si cotor avand grija sa indepartam si partea mai tare din interior. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita)cu peretii grosi si amestecam pana se dizolva tot zaharul avand grija sa nu il caramelizam. Daca vreti sa folositi pastaie de vanilie o adaugati si pe ea. Il lasam sa fiarba la foc mic 15-20 de minute sau pana se formeaza un sirop. Cat timp siropul fierbe taiem gutuile in cubulete, pot fi cubulete mai mari sau mai mici. Pe masura ce le taiem le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze prea mult. Adaugam gutuile in sirop si le fierbem la foc potrivit avand grija sa amestecam periodic in ele. Lasam dulceata sa fiarba pana mai scade…eu am fiert-o aproximativ 40 de minute. Timpul de fierbe depinde mult si de vasul in care facem dulceata, dar si de cantitatea pe care o facem. Daca facem dulceata intr-un vas mai larg apa se evapora mai repede si se reduce timpul de fierbere. Daca facem cantitate mai mare de dulceata timpul de fierbere va fi mai mare. Dulceata nu trebuie fiarta in exces, trebuie sa fie mai lichida ca se mai ingroasa cand se raceste…cand incepe sa isi schimbe culoarea, sa devina mai rosiatica sau portocalie putem sa facem proba picaturii: trecem cu lingurita prin dulceata si lasam sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si perfect uscata. Daca picaturile nu se imprastie, dulceata este gata. Culoarea dulcetii depinde foarte mult de soiul de gutui si de timpul de fierbere. Oricum dulceata se va mai inchide la culoare in timp ce este pastrata in borcane….pana la urma gustul conteaza, nu? Cand este gata, lasam dulceata sa se racoreasca putin, apoi o punem in borcanele sterilizate si le infiletam cu capacele. Ca sa fiti siguri ca dulceata va tine fara probleme chiar si in camara, recomand sa sterilizati in cuptor si borcanele umplute. Le puneti in tava cuptorului, porniti cuptorul la foc mic( nu incingeti cuptorul inainte, da? ) apoi dupa 15-20 de minute opriti cuptorul si lasati acolo borcanele pana se racesc complet. Cand borcanele se racesc complet le etichetam si le asezam pe raftul din camara.

Am atașat mai jos câteva fotografii din timpul preparării, alături de două rețete suplimentare pentru inspirație.
Dacă vă încântă rețeta, vă rog să-mi spuneți lăsând un comentariu chiar aici, sub articol. Așa îmi arătați aprecierea pentru munca depusă și știu ce anume vă place cel mai mult.
De asemenea, m-aș bucura enorm dacă ați distribui rețeta pe Facebook sau pe alte rețele de socializare!
Vă invit să mă urmăriți și pe:

Vă aștept cu drag și în grupul „Bunătăți din bucătăriile noastre”să gătim și să ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept oricând, cu mare drag!
Aici găsiți TOATE RETEȚELE MELE DE LA A LA Z.

Aici gasiti reteta de PELTEA DE GUTUI.Iar aici gasiti reteta pentru GEM DE GUTUI.


Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *